Hämtning av trädgårdsavfall - Vivab.info

Hämtning av trädgårdsavfall

Har du en trädgård? I ett flertal områden i Varbergs och Falkenbergs kommuner erbjuder vi abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. Det är Ohlssons AB som hämtar trädgårdsavfallet på uppdrag av Vivab. Du kan enkelt teckna abonnemang via Självservice.

Hämtning av trädgårdsavfall 2022

Hämtning av trädgårdsavfallet sker varannan vecka, från mitten av mars till mitten av november. Du som redan har ett abonnemang får information om hämtningsdag hem i brevlådan inför säsongen.

Varberg - torsdagar udda veckor, start v. 11

Barnabro, Centrum, Erlandsgården, Getterön, Göingegården, Hummelsväg, Håsten, Karlberg, Lilla Träslöv, Lugnet, Mariedal, Nedregården, Prästakullen, Stenåsa, Tranelyckan, Trädlyckan, Träslöv, Trönninge och Äckregården

Varberg - onsdagar jämna veckor, start v. 12

Apelviken, Breared, Hästhaga (ej Hummelsväg), Södra Näs, Sörse och Träslövsläge.

Falkenberg - torsdagar udda veckor, start v. 11

Slätten och Tröingeberg.

Falkenberg - onsdagar jämna veckor, start v. 12

Arvidstorp, Centrum, Varbergsvägen, Skogstorp, Stafsinge (Solhagaområdet) och Valencia

Falkenberg - torsdagar jämna veckor, start v. 12

Alegränd, Gamla stan och Västra Gärdet

Falkenberg - fredagar jämna veckor, start v. 12

Herting, Hjortsberg, Kristineslätt, Näset, Ringsegård, Skrea strand och Skrea samhälle

Falkenberg - fredagar udda veckor, start v. 12

Fajans och Östra Gärdet.

Vad ingår i abonnemanget?

I abonnemanget ingår ett grått sopkärl och 18 hämtningar per år från mitten av mars till mitten av november. Det går att teckna abonnemang efter att säsongen har börjat. Då betalar du från och med första hämtningen. Abonnemanget fortlöper, tills du säger upp det. Kostnaden för abonnemanget står i gällande taxa.


Vad får jag lämna?

För att få trädgårdsavfall av god kvalitet och som blir hanterat på rätt sätt i återvinningsprocessen, är det viktigt att du sorterar rätt redan i din trädgård och endast lägger sådant som växer i trädgården och som bryts ner i förmultningsprocessen. Det komposterbara trädgårdsavfallet blir komposterat och använt till odlingar av närproducerad mat. Riset blir flisat för att kunna använda det till energiutvinning.


Tänk på att det är du som kund som ser till att ditt trädgårdskärl inte är för tungt eller för fullt. Är kärlet för fullt eller för tungt kan inte vår personal tömma det på ett säkert sätt. Om du märker att du har mycket avfall i början eller i slutet av säsongen kan det vara bra att istället åka med avfallet till återvinningscentralen.


Ja tack, detta kan du lägga direkt i det grå kärlet:

 • Gräsklipp
 • Blommor
 • Ogräs 

Ja tack, men vid sidan om kärlet:

 • Du kan lägga en mindre bunt av kvistar och ris, max 1 meter långa. Bunta ihop dem med ett snöre av naturmaterial (exempelvis hampa) och lägg bunten bredvid kärletKvistar och ris bryts inte ned tillräckligt snabbt för att bli kompostjord och blir istället använda gör att utvinna energi. Därför ska du inte blanda med det med det övriga trädgårdsavfallet. 

Nej tack, detta lämnar du på en bemannad återvinningscentral:

 • Grenar med taggar (de kan orsaka skada på personal som hämtar avfallet)
 • Emballage, säckar, plastkrukor mm (endast rent trädgårdsavfall).
 • Grus, sten och tjocka trädstammar
 • Grästuvor och jord
 • Rotfrukter, grönsaker och bär, detta lägger du i den bruna matavfallspåsen.
 • Fallfrukt i större mängd kan lämnas på återvinningscentral, mindre mängd kan läggas i den bruna matavfallspåsen.
 • Om du inte följer kraven riskerar du att kärlet inte blir tömt och du får ett felmeddelande på kärlet.


Var ska kärlet stå?

På hämtningsdagen ska kärlet vara placerat max fem meter från tomtgränsen under förutsättning att tomten gränsar till framkomlig väg.


Ytan under kärlet ska vara hårdgjord (t.ex. asfalt, slät marksten, betong etc) för att vi enkelt ska kunna dra kärlet till sopbilen. Gräs och kullersten räknas inte som en hårdgjord yta.


Kärlet ska ställas ut senast kl 06.00 med hjulen vända mot gatan. Låt kärlet stå tills det är tömt. Hämtning sker fram till kl 18.00.Kontakt Vivab

Vivabs kundservice,
vivab@vivab.info
0757-27 40 00

Öppettider:
Måndag: kl 8-12, 13-16
Tisdag: kl 9-12, 13-16
Onsdag: kl 8-12, 13-16
Torsdag: kl 8-12, 13-16
Fredag: kl 8-12, 13-16

Har ditt trädgårdskärl blivit tömt men det är inte tomt?

Ibland packas innehållet i kärlet för hårt och trots att man försöker tömma ut sitter det fortfarande fast i kärlet. Varje kärl lyfts och slås mot kanten för att avfallet ska lossna men man kan inte göra det för mycket, då är det lätt att kärlen går sönder speciellt när det är packat hårt eller har frusit fast.
Det du kan göra inför nästa tömning är att se till att trädgårdsavfallet inte sitter fast.

De grå kärlen blir mindre

När de grå 240-literskärlen fylls med trädgårdsavfall blir de för tunga för att kunna säkerställa en god arbetsmiljö för chaufförerna som hanterar dem. Kärlen går också lätt sönder vid tömning. Vi byter därför ut dem till 190-literskärl. Bytet kommer ske successivt för kunder som har trasiga kärl. Även nya kunder får den mindre modellen.