Nyhetsöversikt - Vivab.info

Nyheter

2022-05-26 Grattis alla vinnare av regnvattentunnor

Nu är tävlingen om regnvattentunnor avgjord. Vi fick in flera hundra tips på smarta sätt att vara hållbar i sin vardag. Tunnorna har lottats ut och de lyckliga vinnarna kan hämta sina regnvattentunnor nästa vecka. 
Här kan du ta del av några av tipsen för dig som har en trädgård: Ordna en miljösmart trädgård. Tack alla ni som deltog! 

Vinnare av regnvattentunnor 2022: 
Ida Johansson
Jessica Svahn
Louise Bergqvist
Annika Larsson
Mattias Torstensson
Hanna Grahn
Linda Sjöwall
Inga Bertilsson
Helena Karlsson
Christin Öberg
Julia Davidsson
Ida Berglund
Therese Miceli
Ulf Davidsson
Paulina Nowak
Ing-Marie Andersson
Helena Bonnmora
Irene Ivarsson
Annelie Ampf
Lisa Karlsson
Visa mindre

2022-05-25 Ökar återvinningen av plast

Plast - både svårt och hoppfullt. Vivabs avfallschef Johan Fälth medverkar i en serie i radion om plaståtervinning och vi har ställt några frågor till honom

Inslaget sänds på radio P4 den 25 maj.


Vad är problemet med plast kopplat till återvinning?

Frågan har flera perspektiv. En del är att vi återvinner för lite idag, en stor del av plasten bränns fortfarande upp. En del av hårdplasten återvinns men det mesta av mjukplasten som inte är förpackningar sorteras som brännbart. När vi bränner upp plasten blir det koldioxid som bidrar till växthuseffekten. En annan del är att vi har en fråga som handlar om vem som ska ta hand om plasten. Idag har återvinningscentralerna hand om en del av plasten. Hårdplast som inte är förpackningar sorteras ut och kan återvinnas till viss del. FTI, förpackningsinsamlingen, har hand om alla plastförpackningar på återvinningsstationerna.

Hur återvinner man plasten idag och vad är möjligt framåt?

Plast är inte bara plast, det finns många sorters plats; hårdplats, mjukplast, färgad plast, genomskinlig plast och inte minst plast från olika decennier. En plasthink från 60-talet som du hittar i garaget har andra egenskaper än en nyare plasthink. Alla sorter behöver sorteras ut och hanteras olika när de ska återvinnas. Men idag finns stora möjligheter att återvinna mer av plasten.

Vad gör Vivab för att hantera plasten?

Redan idag sorterar vi ut hårdplast samt frigolit som är en typ av plats - frigoliten återvinns och blir till isolering i husgrunder. Hårdplasten har vi under tio års tid kört till ett företag i Småland. Där återvinns en del av plasten. Det vi gör nu är en genomlysning av marknaden med fokus på var vi får största möjliga hållbarhet i processen. I höst kommer vi genomföra en upphandling för att få en mycket högre andel återvinning av plast.

När regeringen fattar ett beslut om kommande ansvar för hanteringen av plast kommer vi också se över hur vi vill jobba med fastighetsnära insamling. En del kommuner kör med fyrfackskärl när de hämtar avfallet hos kunderna, och då kan du lämna många fler sorters avfall än idag. Men det finns också andra möjligheter som vi kommer titta på, exempelvis ett extra kärl för kartonger och plast.


Vilket är ditt budskap till kommuninvånarna i Falkenberg och Varberg, är det någon idé att sortera ut plast?

Ja absolut, vi återvinner redan en del idag och det kommer bara att bli bättre. Jag kan förstå att det verkar komplicerat och inte alltid självklart. Men allt som återvinns är en minskad påverkan på klimatet och vi ska göra allt vi kan för att öka återvinningsgraden och förtydliga hur du som kund ska göra med din plast, oavsett sort.

 .. Visa mindre

2022-05-20 Återvinningscentralerna stängda Kristi himmelfärdsdag

Stängt på återvinningscentralerna

Kristi himmelfärdsdag, torsdag 26 maj håller våra återvinningscentraler stängt. Du är välkommen till oss på fredag igen!

Hushållsavfallet hämtas som vanligt

Du som har tömning av ditt avfall torsdagar udda veckor får det hämtat som en vanlig torsdag, Ställ ut kärlen senast klockan 06.00 med handtagen mot vägen.

Visa mindre

2022-05-19 Är du vår nya planeringsingenjör? 

Nu söker vi dig som är väg och vatten- eller samhällsbyggnadsingenjör och vill jobba som planeringsingenjör hos oss! Vi tror att du har erfarenhet av utredning och projektering av vatten och avlopp och ledningsnät. 

Hitta din nya utmaning hos oss -  i en organisation med tydligt miljö- och hållbarhetsfokus. Läs mer och sök tjänsten via länken: PlaneringsingenjörVisa mindre

2022-05-17 Pålitliga och miljömedvetna – så ser du som kund på oss

Vivab får ett gott betyg av kunderna som svarat i vår enkätundersökning – 91 procent är nöjda med oss.  

Kunderna beskriver Vivab som ett pålitligt och miljömedvetet bolag och våra tjänster inom avfall samt vatten och avlopp får ett gott betyg. Enkäten visar att du som kund vill ha direktkommunikation i brevlådan eller sms. 

- Vi är angelägna om att verkligen förstå mer om vad våra kunder tänker om oss och om vad vi levererar. Enkäten visar på mycket goda resultat men också vad vi kan utveckla, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD. 

Resultatet kommer ligga till grund för utveckling av verksamheten. Våra tjänster inom avfall samt vatten och avlopp får generellt sätt mycket goda betyg. Liksom vår kundservice. Vivabs ambition är att uppfattas som vägledande och drivande när det gäller hållbarhetsfrågor. När kunden fritt får beskriva Vivab så får vi ord som trygga, pålitliga och miljömedvetna. Enkäten blir en nollmätning som vid nästa mätning kan visa om vi utvecklas i rätt riktning. Vi vill fortsätta vara en trygg leverantör av tjänster för avfall, vatten och avlopp men också vara drivande i hållbarhetsfrågor. 

- Vi ser till exempel i undersökningen att våra kunder uppskattar att få tryckt direktkommunikation i brevlådan samt sms vid driftstörningar. Vi fortsätter att utveckla vår kommunikation och samtidigt vara drivande i vårt hållbarhetsarbete. Det vi gör och det du kan göra i vardagen spelar stor roll för en grön samhällsutveckling, säger Margareta Björksund-Tuominen. 

Några siffror från undersökningen 

  • Våra återvinningscentraler - 97 procent positiva svar. 
  • Hämtningen av hushållsavfallet - 86 procent positiva svar. 
  • Information om avfallshanteringen – 77 procent positiva svar 
  • Systemet för Vatten och avlopp - 95 procent positiva svar 
  • Information vid planerade arbeten respektive akuta driftsstörningar - 71 procent positiva svar, 62 procent positiva svar. 
  • Service från kundservice – 78 procent positiva svar 
  • Uppfattas som vägledande och ger mig råd och tips – 73 procent positiva svar  
  • Uppfattas som drivande i hållbarhetsfrågor – 68 procent positiva svar 

Sammanlagt svarade 428 kunder på vår undersökning.  

Mer om hur Vivab arbetar för en hållbar framtid

Visa mindre

2022-05-03 Beslut om vattenskyddsområde för Ätran

Länsstyrelsen i Hallands län har fattat beslut om vattenskyddsområde för Nedre Ätran. Beslutet om skyddsområde med föreskrifter rör vattentäkten Nedre Ätran i Falkenbergs, Varbergs och Hylte kommun. Vivab och Falkenbergs kommun lämnade in sitt förslag om vattenskyddsområde till länsstyrelsen 2019. Beslutet innebär vissa förändringar jämfört med inlämnat förslag. Den största förändringen är att skyddsområdet har minskat.
Detta beslut gäller från 1 juni 2022, oavsett om överklagan inkommer.


Hit kan du vända dig vid frågor:

Frågor gällande beslutet hänvisar vi till Länsstyrelsen i Hallands län: 


För att få svar på frågor om föreskrifter och tillstånd kontakta miljö och hälsa i din kommun.

För att se hur Vivab arbetat med att ta fram förslag på vattenskyddsområde samt dialog och samråd:

Har du fler frågor till Vivab om förslaget från 2019 samt samråd så mejla in din fråga: vivab@vivab.info
Visa mindre

2022-05-02 Rädda havet från skräp!

Lördagen den 7 maj är det Nordiska Kusträddardagen, ett initiativ från Håll Sverige Rent. 

80% av allt skräp i havet kommer från land via floder och vattendrag. 94% av all plast i havet ligger på havsbotten. Plasten skadar havets ekosystem och bryts inte ner. Därför kommer den aldrig att försvinna.

Genom att plocka skräp som annars riskerar att transporteras med vatten i tex sjöar och åar till havet, bidrar vi till renare hav.

Läs mer om Nordiska Kusträddardagen och hur du kan delta på deras webbplats: www.kustraddarna.hsr.se.

Visa mindre

2022-04-22 Stora biltvättarhelgen 2022

I helgen, 23-24 april, är det den årliga biltvättarhelgen. Förra året blev Falkenberg utsedd till landets tredje bästa biltvättar kommun!

Helgen till ära ville vi uppmärksamma dagvattnets betydelse. Det gjorde vi genom att markerar några dagvattenbrunnar i Falkenberg med information om att inte slänga skräp i dem och för att uppmärksamma vikten av ett rent dagvatten. 

Det som spolas ner i dagvattensystemet hamnar i närmsta vattendrag, där vill vi bara ha rent vatten. I Falkenberg rinner dagvattnet ut i Ätran eller i havet. Föroreningar i vattnet påverkar både djur och växter negativt.

Detta kan du bidra med

  • Tvätta inte bilen på gatan eller på uppfarten. För då sprids olja, tungmetaller och kemikalier till ditt lokala vattendrag.
  • Kasta inte skräp så som fimpar, snus, godispapper med mera på marken. För då spolas det ner i brunnen. Med hjärta för en hållbar framtid
Tillsammans gör vi det möjligt. 

Visa mindre

2022-04-12 Vivab tar plats i Svenskt Vattens utvecklingskommitté 

Alexander Keucken, chef för forskning- och utveckling på Vivab blir ny ledamot i Svenskt vattens utvecklingskommitté.

- Att få främja innovativa och modiga VA-lösningar med stor branschnytta ser jag som en berikande och hedrande uppgift.”, säger Alexander Keucken, Vivabs avdelningschef för forskning och utveckling, som nu tar plats som ny ledamot i Svenskt Vattens utvecklingskommitté. 

SVU-kommittén stödjer Svenskt Vatten Utveckling som administrerar verksamhet inriktad mot tillämpad forskning och utveckling. Målet är att främja ny kunskap, stödja branschens behov av kompetensförsörjning samt att se till att framtagen kunskap sprids.

- Jag ser framemot att få medverka i SVU-kommittén, en spännande och strategisk plattform för tillämpad forskning och utveckling riktad till VA-organisationerna. I detta uppdrag finns stor potential för nya nätverk och kunskapsuppbyggnad både för min hemmaorganisation och för mig personligen, säger Alexander Keucken.

Visa mindre

2022-04-08 Jobba hos oss - här är våra lediga tjänster! 

Har du ett hjärta som klappar för miljö och vill skapa en hållbar framtid tillsammans med oss? Kanske är du rätt person för någon av dessa tjänster? 

Ställföreträdande VA-chef

Är du en erfaren ledare som brinner för vår miljö och för goda samarbeten? Vill du ha ett betydelsefullt arbete i en samhällsviktig verksamhet där en hållbar framtid ligger högst upp på agendan? Då har vi jobbet för dig!


Visa mindre