Din faktura - Vivab.info

Din faktura

Funderar du över din faktura? På denna sida har vi samlat en del förklaringar och beskrivningar. Kolla gärna in "Vanliga fakturafrågor", kanske får du svar på dina funderingar där. 

En förklaring av fakturan med exempel hittar du här:  Fakturaförklaring.pdfOm du har ytterligare funderingar är du välkommen att kontakta oss på kundtjänst. Tänk på att vid förfallodag och fakturautskick kan det vara många som ringer till oss.

Förbrukning av vatten

Vi fakturerar en uppskattad förbrukning av vatten. Den beräknade årsförbrukningen är baserad på tidigare års förbrukning vid din fastighet. På din faktura debiteras den beräknade förbrukningen.

En gång per år sker avläsningar av vattenmätaren. Antingen genom självavläsningskort som skickas in till oss, eller att vår personal kommer ut och läser av mätaren. Vi får då ett verkligt värde och efter avläsningen korrigeras förbrukningen på din nästa faktura. Det är bra att då och då kontrollera sin vattenmätare och förbrukning. Då blir det enklare att upptäcka eventuella läckor eller liknande.

Bostadsenhetsavgift (tidigare lägenhetsavgift)

Bostadsenhetsavgiften är en fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter det finns i fastigheten. En normalvilla faktureras en (1) bostadsenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus, som består av flera bostadsenheter, faktureras flera bostadsenhetsavgifter.


Bostadsenhet - definition
En bostadsenhet är fristående och innehåller: 

  • toalett
  • köksutrymme/pentry/kokvrå
  • kunna nyttjas fristående, dvs det ska finnas möjlighet att stänga om sig  
Exempel: Ett enbostadshus med gäststuga inredd med kök och badrum beräknas efter två (2) bostadsenhetsavgifter. 

E-faktura

För att kunna använda tjänsten e-faktura krävs att du är ansluten till en internetbank och kan betala dina fakturor via den. Ansluter dig gör du genom att logga in på din bank och följa instruktionerna för e-faktura. För att hitta oss som fakturautställare kan du behöva söka på vårt namn. Enklast är att söka på "VIVAB". Du får då upp två alternativ:

- Om du bor i Varbergs kommun är det Varberg Vatten AB som skickar din faktura, för e-faktura förkortat Varberg Vatten/Vivab.
- I Falkenbergs kommun är det Falkenbergs Vatten & Renhållnings AB, för e-faktura förkortat FBGs vatten&renh/vivab.

När du är ansluten kommer din faktura elektroniskt till din bank istället för på papper i brevlådan. Genom att logga in på din internetbank kan du titta på fakturan på skärmen. Alla betalningsuppgifter är redan ifyllda. Du behöver bara godkänna betalningen, utan att tänka på långa OCR-nummer. Tjänsten är kostnadsfri.

Kombinera e-faktura med autogiro 

Då skickas fakturan elektroniskt till din internetbank och beloppet dras automatiskt utan att du behöver godkänna den, samtidigt som e-fakturan sparas där. 

Fakturan digitalt via Kivra

Är du ansluten till Kivra får du din faktura från Vivab digitalt via Kivra.

Är du inte ansluten till Kivra får du pappersfaktura eller e-faktura/e-postfaktura, om du har valt det tidigare.

Vill du istället för e-faktura/e-postfaktura få fakturan i Kivra så ska du avanmäla e-faktura hos din din bank och avanmäla e-postfaktura hos Vivab.

Läs mer och anslut dig på Kivra.se
Till Kivra

Vanliga fakturafrågor

Vad gör jag om jag flyttar? Vad ingår i mitt VA-abonnemang?
Till fakturafrågorna

Här kan du se en förklaring till din faktura!

Anslut dig enkelt till autogiro!

Här visar vi i fem enkla steg hur du ansluter dig till autogiro.
Läs mer

Kontakt

vivab@vivab.info
Tfn 0757-27 40 00
Öppettider:
Måndag: kl 8-12, 13-16
Tisdag: kl 9-12, 13-16
Onsdag: kl 8-12, 13-16
Torsdag: kl 8-12, 13-16
Fredag: kl 8-12, 13-16