Lagra vatten på ett säkert sätt - Vivab.info

Förbered dig genom att lagra vatten på ett säkert sätt

För att kunna klara dig de närmaste dagarna utan vatten är det bra att vara väl förberedd. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. 

I början av ett strömavbrott finns det oftast vatten kvar i kranen. Se till att du alltid har vattendunkar hemma, gärna med skruvlock och tappkran. Tappa upp vatten i dunkar, hinkar och vattenflaskor. Ett smart sätt att förbereda sig är att se till att alltid ha några PET-flaskor med vatten i frysen. Dessa fungerar både som dricksvattenreserv och kylklampar vid ett längre strömavbrott. Tänk på att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. 

Förvara vattnet mörkt och svalt

Vatten som förvaras i dunkar, flaskor eller behållare håller sig fräscht längre om det förvaras mörkt och svalt. Lukta och smaka på vattnet innan du dricker några mängder av det för att se att det är bra. 

Hämta vatten

Om du inte har något vatten alls i kranen kommer Vivab att hjälpa till genom att ställa ut vattentankar. Det kan ta några dagar innan tankar ställs ut, därför behöver du se till att kunna klara dig själv de första dagarna. Du behöver ha egna kärl att hämta vatten i. Se därför till att du alltid har rena vattendunkar och flaskor hemma. Om vatten ställs ut i tankar kommer det att finnas restriktioner på hur mycket vatten du får hämta. Det är många som ska dela på en liten mängd vatten. 


Bor du i närheten av en sjö eller ett vattendrag kan du hämta vatten där. Ta vatten där det rinner som mest, eller som ligger en bit från stranden. Koka vattnet innan du dricker det. 

Koka vatten

Förorenat vatten är en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Att koka vattnet är ett effektivt sätt att bli av med de flesta bakterier, virus och parasiter. Vattnet ska koka ordentligt med stora bubblor.  


Det finns även vattenreningstabletter och filtreringsapparater att köpa i friluftsbutiker. Observera att varken reningstabletter eller kokning tar bort eventuella föroreningar från industrier eller jordbruk.


Mer att läsa

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har mycket information om hur du kan förbereda dig för en kris.

Läs mer hos MSB

Hygien i händelse av kris

Du behöver tre till fem liter vatten varje dag. Detta täcker det mest nödvändiga behovet de första dagarna. Men utöver detta behövs det även vatten för att sköta hygien och undvika att det uppstår smittspridning.

Läs mer

Samhällskris och utan vatten

Alla ska klara de närmaste dagarna utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Vi förväntas ha vatten, förnödenheter och kunna ordna värme och samtidigt hålla oss informerade.
Läs mer